گسترش استفاده از اینترنت در دهه اخیر، تأثیر بسیار زیادی بر نحوه خرید محصولات توسط مشتریان و همچنین تعامل آنها با مشاغل گذاشته است. اکنون بیشتر مشتریان خریدهای خود را بهصورت آنلاین انجام میدهند و این موضوع باعث شده دیجیتال مارکتینگ در دنیای رقابتی امروز امری ضروری و مهم محسوب شود. به همین دلیل ما در این راهنما تمام مواردی که باید در مورد نحوه عملکرد بازاریابی دیجیتال بدانید را پوشش خواهیم داد تا بتوانید درباره انواع کمپین بازاریابی دیجیتال خود تصمیمات آگاهانهتری بگیرید.
قبل از اینکه در مورد نحوه عملکرد بازاریابی دیجیتال صحبت کنیم، اجازه دهید ابتدا درک بهتری از مفهوم و مزایای دیجیتال مارکتینگ داشته باشیم.
بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ، نوعی تبلیغات است که از طریق کانالهای دیجیتال مانند رسانههای اجتماعی، موتورهای جستجو، وبسایتها و غیره امکان تبلیغ برندها و محصولات را فراهم میکند. اکثر مشاغل دارای مخاطبان خاصی هستند که سعی در جذب آنها دارند. درواقع هدف از انواع فعالیتها و برگزاری کمپین بازاریابی دیجیتال این است که، مشاغل ازطریق اینترنت و سایر کانالهای بازاریابی دیجیتال به مشتریان بالقوه خود دسترسی پیدا کنند.
روشهای آنلاین و دیجیتالی زیادی وجود دارد که بازاریابان و اعضای تیم دیجیتال مارکتینگ شرکتها برای رساندن پیام بازاریابی به مخاطبان هدف خود از آنها استفاده میکنند. یک شرکت علاوه بر سایت خود ممکن است از تبلیغات PPC، ایمیل مارکتینگ، رسانههای اجتماعی، بازاریابی ویدئویی و سایر رسانهها برای جذب و درگیرکردن مشتریان هدف خود استفاده کند.
در این بخش برخی روشهای بازاریابی دیجیتال را بررسی خواهیم کرد و توضیح خواهیم داد که چگونه میتوانید از هر یک برای کسب وکارتان استفاده کنید.
بازاریابان و ارائه دهندگان خدمات دیجیتال مارکتینگ همچنان از بسیاری جهات، بازاریابی وبسایت را سنگ بنای استراتژی دیجیتال مارکتینگ بهحساب میآورند. بسیاری از مشتریان هدف برندها، در ابتدا از وبسایتهای آنها تأثیر میگیرند و این موضوع اغلب منجر به جلب توجه و هدایت مخاطبان به برندها خواهد شد.
میتوان گفت جذب، درگیرکردن و تبدیل لیدها، اصلیترین هدف بازاریابی دیجیتال است. بسیاری از تاکتیکهایی که برای انجام این کار استفاده میشود، در نهایت مشتریان هدف را برای کسب اطلاعات بیشتر و یا خرید به سمت وبسایتها سوق خواهد داد.
وبسایت شما گاهی اوقات تنها شانس برندتان برای ایجاد تأثیرات اولیه بر روی مصرف کنندگان در بازار هدفتان بهحساب میآید. به همین دلیل، شما باید سایتی ایجاد کنید که تجربه کاربری عالی فراهم میکند، پیمایش آن آسان است و مصرف کنندگان را برای مراحل خرید به سمت پایین قیف فروش راهنمایی کند. به یاد داشته باشید، وبسایت شما باید برای استفاده در تلفن همراه بهینه شده باشد، زیرا امروزه بیشتر افراد کارهای خود را از طریق دستگاه تلفن همراهشان انجام میدهند.
بهینه سازی موتور جستجو، نقش زیادی در عملکرد بازاریابی دیجیتال دارد. اگر میخواهید به مشتریان خود دسترسی داشته و آنها را به لید تبدیل کنید، تیم دیجیتال مارکتینگتان باید اقدامات خود را با پرداختن به موتورهای جستجو شروع کنند. یک مطالعه تحقیقاتی نشان میدهد ۷۱٪ از مصرفکنندگان، سفر خرید خود را با موتورهای جستجو مانند گوگل شروع میکنند. اگر اقدامات درستی برای بهبود SEO سایت خود انجام ندهید، ممکن است یک فرصت ویژه برای دستیابی به تعداد قابلتوجهی لید را از دست بدهید.
هدف از کسب رتبه بالاتر در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP)، افزایش دید در بازار هدف است. هرچه در SERP رتبه بالاتری داشته باشید، میتوانید ترافیک ارگانیک بیشتری را به وبسایت خود روانه کنید. علاوه بر این، بهینهسازی موتور جستجو به شما اطمینان میدهد لیدهایی که به دست میآورید از کیفیت بالاتری برخوردار هستند. هدف از بازاریابی دیجیتال جذب افرادی است که برای محصولات یا خدمات شما مناسب هستند و سئو در این کار نقش مهمی دارد.
بازاریابی محتوا یکی از روشهای بازاریابی دیجیتال است که دامنه گستردهای دارد و به احتمال، این نکته را در حوزه خدمات و مشاوره دیجیتال مارکتینگ زیاد خواهید شنید. بازاریابی محتوا شامل تلاشهای بازاریابی دیجیتالی است که از داراییهای محتوایی مانند: پستهای وبلاگ، اینفوگرافیک، کتابهای الکترونیکی، ویدئوها و… برای ایجاد آگاهی از برند، افزایش ترافیک، ایجاد کلیک، تولید لید و افزایش فروش استفاده میکند.
در زیر تعدادی از انواع بازاریابی محتوا را ذکر کردهایم:
صفحات وبسایت
وبلاگنویسی
پستهای شبکههای اجتماعی
کتابهای الکترونیکی
ویدئوها
عکسها
اینفوگرافیکها
پادکستها
محتوای تبلیغاتی
امروزه بیشتر برندها برای موفقیت کمپین بازاریابی دیجیتال خود و جذب ترافیک بیشتر، از بازاریابی شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. بازاریابی شبکههای اجتماعی شامل تبلیغ محتوا و تعامل با مصرفکنندگان هدف در کانالهای رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام، LinkedIn و Pinterest است. این روش برای کمک به افزایش آگاهی از نام برند، تولید لیدهای بیشتر و بهبود تعامل مشتری به کار میرود.
یکی از بزرگترین جذابیتهای بازاریابی شبکههای اجتماعی این است که به کسب وکارها امکان میدهد مخاطبان بیشتری را به صورت آنلاین جذب کنند و از سایر تلاشهای بازاریابی دیجیتال نیز پشتیبانی خواهد کرد. بنابراین چنانچه تجارت شما در تلاش برای دستیابی و مشارکت مشتریان حاضر در رسانههای اجتماعی فعال نیست، مطمئناً فرصت دستیابی به اهداف جدید را از خواهید داد.
اگرچه ممکن است هدف استراتژی بازاریابی دیجیتال شما ایجاد ترافیک ارگانیک بالا باشد، اما نباید ارزش تبلیغات پرداخت بهازای هر کلیک (PPC) را نادیده بگیرید. تبلیغات PPC نوعی بازاریابی در موتور جستجو است که تبلیغکنندگان باید بهازای هر کلیک کاربران، مبلغی را به ناشران پرداخت کنند. Google Ads یکی از محبوبترین و مؤثرترین انواع تبلیغات PPC است و به تجارت شما کمک میکند تا در صفحه اول نتایج موتور جستجوی گوگل ظاهر شود.
تبلیغات PPC با قراردادن سایت شما در بالای صفحه نتایج موتور جستجو برای عبارات جستجوی مرتبط، میتواند به شما کمک کند نتایج مورد نظرتان را به نسبت بهینهسازی موتور جستجو، در زمان بسیار کوتاهتری به دست آورید. با حضور در صفحه اول SERP، کسبوکار شما به طور ویژهای قابلیت دیده شدن و دسترسی به دست خواهد آورد و جستجوگران به احتمال زیاد سایت شما را پیدا میکنند و روی آن کلیک میکنند.
شرکتها میتوانند از طریق ایمیل مارکتینگ برای برقراری ارتباط با مخاطبان هدف خود استفاده کنند. ایمیلهای بازاریابی اغلب بهعنوان راهی برای افزایش آگاهی از برند، ایجاد رهبری در صنعت، معرفی رویدادها و ترویج تبلیغات ویژه مورداستفاده قرار میگیرند.
محتوای ایمیل مارکتینگ شما در نهایت به اهداف کمپین دیجیتال مارکتینگتان بستگی دارد. در ادامه به چند نمونه از انواع اتوماسیون بازاریابی ایمیلی اشاره کردهایم:
لازم به ذکر است که ایمیل مارکتینگ عمدتاً برای تولید لیدهای جدید استفاده نمیشود، بلکه منجر به پرورش آنها میشود. از ایمیلهای بازاریابی همچنین میتوانید بهعنوان بخشی از کمپینهای حفظ مشتری نیز استفاده کنید.
بازاریابی دیجیتال گزینهای عالی برای تمام مشاغل است. با این حال، انواع خاصی از مشاغل از انواع خاصی از تبلیغات دیجیتالی سود بیشتری خواهند برد. بنابراین، در این بخش بررسی میکینم که کدام استراتژی برای شرکتهای B2C و کدام برای شرکتهای B2B بیشترین عملکرد را دارند.
بهطورکلی، قیمتهای شرکتهای B2C بسیار کمتر از همتایان B2B است. شرکتهای B2C در تلاش برای فروش محصولات یا خدمات فوق العاده گران نیستند، بنابراین آنها به تیمهای بزرگ فروش یا کانالهای بازاریابی پیچیده نیاز ندارند. تنها کاری که باید انجام دهند این است که محصولات یا خدمات خود را با پیامرسانی مناسب در برابر مخاطبان مناسب قرار دهند.
در نتیجه، هدف اصلی اکثر شرکتهای B2C این است که مردم را از طریق کانال بازاریابی خود درگیر کنند. این شرکتها اغلب ازطریق کانالهای بازاریابی با قیف بالاتر مانند بازاریابی در شبکههای اجتماعی یا تبلیغات پولی نتایج خوبی به دست میآورند. این کانالها تجارت شما را در معرض دید مشتریهای بالقوه قرار میدهند.
برخلاف شرکتهای B2C، برای شرکتهای B2B جستجوی پولی گزینه بسیار مناسبتری است. بیشتر شرکتهای B2B مخاطبان بسیار خاصی دارند که هدف قراردادن آنها با استفاده از رسانههای اجتماعی دشوار است.
علاوه بر این، چرخه فروش بیشتر شرکتهای B2B بسیار طولانیتر و پیچیدهتر از شرکتهای B2C است. درنتیجه، استراتژیهای طولانیمدت مانند بازاریابی محتوا یا ایمیل مارکتینگ اغلب برای انجام یک معامله در شرکتهای B2B امری ضروری هستند. بیشک، ترکیب صحیح تاکتیکهای بازاریابی دیجیتال در صنعتهای مختلف، متفاوت خواهد بود. اما مقایسه B2C با B2B به شما کمک میکند تا درک کنید استراتژیهای مختلف چگونه میتواند برای برخی از مشاغل خاص بهتر باشد؛ بنابراین، با کمی آزمونوخطا و دریافت مشاوره دیجیتال مارکتینگ از متخصصین این حوزه میتوانید سودآورترین رویکرد را برای برند خود شناسایی کنید.
چنانچه قادر نیستید فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ خود را بهتنهایی انجام دهید، ما میتوانیم به شما کمک کنیم. تیم ارائه دهنده خدمات دیجیتال مارکتینگ رامکا که متشکل از متخصصان این حوزه است از چگونگی عملکرد بازاریابی دیجیتال و جایگاه هر یک از تاکتیکهای آن در توسعه مبارزات بازاریابی اطلاع دارند.
بنابراین میتوانید هماکنون با ما تماس بگیرید تا با دریافت خدمات و مشاوره دیجیتال مارکتینگ، کسب وکار خود را به سطح بالاتری برسانید.